چه قابل ستایش‌اند ذهن‌هایی که محاسبه می ‌کنند و دست‌های توانمندی که می ‌آفرینند و رنگ می‌بخشند به هر شهر و دیاری.

۵ اسفندماه موعد پاسداشت و ارج نهادن به مقام شامخ مردی است که شکوفایی تمدن بشر برآیند ایده های تلاشگر وی بود؛خواجه نصیرالدین طوسی بزرگمردی ایرانی که پلی ساخت از انتهای بن بست کوچه رفاه تا بیکران.

و چه روزی بهتر از خواجه نصیر؟! او مهندسی بود که امین، امانت دار، خوش خلق و نیکوکار کار، کسی که با همت و روی خوش و طبع بلند مغلولان خون خوار را رام اخلاق خوش و جهان بینی الهی اش کرد و دورانی جدید برای تاریخ ایران ساخت. او نماد یک الگو و تراز مهندس ایرانی است.
بی‌گمان نام‌آشنا و شهره شهر هستند بدون آنکه نامی از آن‌ها برده شود، چنان کار دستشان در شهر هویداست که همچون مهر و نشانی آوازه فخرشان را در ذهن طنین‌انداز می‌کند. آن‌ها از جامعه جدایی ناپذیرند و استحقاق شهره شدن را دارند.
مهندسین سرمایه‌های ارزشمند این مرز وبوم هستند و هنرشان نعمت است که زینت می‌بخشد این کوی و برزن را.
بی‌شک آفرینندگان دنیای مدرن و تکنولوژی امروز هستند که با همت شبانه روزی خود شبانه روز همگان را روشن و تابان کرده‌اند، افسوس که دست روزگار با آنها یار نبوده و عزلت و خانه‌نشینی و روی آوردن به مشاغل کاذب را به آنها تحمیل کرده‌است.
جامعه کنونی با تعداد زیاد مهندسین فارغ‌التحصیل و از طرفی معضل بیکاری روبه‌رو شده که توان و مجال فعالیت از این قشر را دریغ کرده‌است، بطوریکه پاسخگوی نیاز آنها به اشتغال نخواهد بود و این معضل تنها با سیاست‌گذاری‌های مناسب در این راستا قابل رفع و رجوع خواهدبود.

امین مقومی، رییس سازمان نظام مهندسی استان قم درخصوص نقش مهندسان در کشور بیان کرد: باید اذعان کرد که این نقش، نقشی انکارناپذیر است به خصوص آنکه که شاهد تلاش مهندسین در انقلاب و دفاع مقدس بودیم. پیشرفت فعالیت‌های مهندسی که داشتیم در رشته زیرساخت‌های کشور نشان از نقش این عزیزان است.
مقومی با اشاره به حجم بسیار بالای فارغ التحصیلان در حوزه مهندسی در کشور خاطرنشان کرد: فارغ از اینکه این تعداد بالا از کار زیادی را ایجاد کرده ما قائل به اصلاح قانون و نیاز به بازنگری هستیم، لذا قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که از  دستاوردهای انقلاب بوده و اتفاق خوبی قلمداد می‌شود که پس از انقلاب توسط مجلس شورای اسلامی مصوب و با تایید شورای نگهبان ابلاغ شده و قوانینی است که اگر کامل اجرا می‌شد خیلی از مشکلاتی که اکنون با آن مواجه هستیم وجود نداشت.
وی ادامه‌ داد: به هر حال در این زمینه نیاز به آسیب شناسی هست که امیدواریم در هر طرح یا لایحه ای که اجرا می‌شود آسیب شناسی نقاط مثبت و منفی لحاظ شود و تجارب گذشته به فراموشی سپرده نشود، ما در بحث سیاست‌های کلی نظام دو سیاست کلی داریم که شخصاً ابلاغ مقام معظم رهبری است که تاکید بر تقویت کارآمد کردن نظام در بحث شهرسازی و به کارگیری نیروهای متخصص در کلیه سطوح تقویت نظام مهندسی و تشکل‌های فنی‌وحرفه‌ای است.
رییس سازمان نظام مهندسی استان این مورد از اصول سیاست کلی نظام را مدیریت بحران برشمرد و تصریح کرد: رویکردی که در اصلاح قوانین باید به آن توجه شود باید در جهت کارآمدتر کردن نظام مهندسی باشد، لذا با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری اصل موضوع یادآور ضرورت تقویت و کارآمدی این حوزه است و موضوعی که در اصل ۴۴ وجود دارد نیز حائز اهمیت است که قطعاً بحث حاکمیتی در حوزه‌های تخصصی به صورت هدایت و نظارت باشد نه به صورت مدیریتی و دولتی.
وی ادامه داد: بحث بیکاری و وجود تعداد زیاد فارغ‌التحصیلان رشته‌های دانشگاهی و حوزوی نه تنها در رشته‌های مهندسی بلکه در دیگر رشته‌ها نیز به چشم می‌خورد و اشتغال در این زمینه نیز دچار رکود شده‌است.
مقومی اظهار کرد: معضل بیکاری برای افرادی که منبع درآمد دیگری ندارند و صرفا در حوزه نظام مهندسی فعالیت دارند بسیار ناگوارتر قلمداد می‌شود، البته نمی‌توان فعالیت در این حوزه را شغل نامید چرا که شغل تمام وقتی نیست.
مقومی خاطرنشان کرد: تقریبا می‌توان گفت تعرفه ما در حوزه نظام مهندسی تعرفه واقعی نیست، درواقع نیازمند واقع سازی در حوزه تعرفه هستیم که البته چهارچوبی که در قم اجرا می‌شود طبق چهارچوبی است که ابلاغ شده و ما موظف به رعایت آن در زمینه درصدی از ساخت‌وساز هستیم.
وی با اشاره به ظرفیت‌های اشتغال مهندسین موجود در استان تصریح کرد: در این زمینه ظرفیت‌هایی در استان وجود دارد، لذا اگر همین مجری ذی صلاح تقویت و حمایت شود که الحمدلله سیاست استان و مسئولین نیز همین است؛ ما بحث مسئولین ایمنی بعنوان یک شغل تمام وقت، ناظر مقیم در پروژه‌ها بعنوان افرادی که خود کارفرما به کار می‌گیرد و بعنوان نماینده‌ کارفرما، نماینده دستگاه‌ها که براساس تفاهم‌نامه برخی دستگاه‌ها با سازمان می‌تواند در بحث نظارت بر پروژه‌های عمرانی و شهری استان و شهرهای استان کمک کند.
رییس سازمان نظام مهندسی استان از بکارگیری فارغ‌التحصیلان این رشته در کنترل تخلفات مالی و ظرفیت‌های حوزه معماری و شهرسازی و بازدیدهای شهرداری و برون‌سپاری شهرداری گفت که می‌توان از این ظرفیت‌ها نیز در راستای ایجاد اشتغال همشهریان استفاده کرد.
مقومی با اشاره به نقش مفید و موثر مجری ذی صلاح گفت: مهم‌ترین موضوعی که به اشتغال نظام مهندسی کمک می‌کند و کیفیت کار را هم افزایش می‌دهد مجری ذی صلاح است که هم خودش و هم سرپرستی که می‌گمارد تمام وقت فعالیت می‌کند.

ایجاد ظرفیت‌های مناسب برای اشتغال فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی همچون دیگر رشته‌ها در گرو مدیریت کارآمد و صحیح در این زمینه خواهد بود تا بتواند با جذب زودهنگام و به موقع مهندسین و دیگر اقشار جامعه معضل بیکاری و به تبع آن افسردگی به خصوص در بین قشر جوان جامعه را برطرف کند.
ایجاد هماهنگی بین آزمون‌های سراسری و استخدامی و جذب دانشجویان که ارتباطی مستقیم با پایان تحصیلات و اخذ مدرک آنها دارد، تنها در اثر مدیریت و هوشمندی مدیران و مسئولین این حوزه به دست می‌آید تا بتوان به جامعه‌ای پرنشاط و فعال و پویا رسید و از آمار مشاغل واهی و غیر مجاز کاست.

اشتراک این خبر در :